6 typiske fejl boligsøgende begår
Med 10 år på bagen har vi efterhånden set mange boligsøgende komme og gå. I disse 10 år har vi set hvad der har virket for de boligsøgende i jagten på en bolig, og hvad der ikke har virket.
For at hjælpe dig med din boligjagt vil vi gerne dele vores erfaringer, så du kan undgå at begå nogle af de samme fejl som andre boligsøgende har gjort og stadig gør. For mange af fejlene er klassikere, som vi så for 10 år siden og stadig ser den dag idag.
Se her de 6 typiske fejl boligsøgende begår når de søger efter bolig
1. Mangelfuld ansøgning
Vel nok den fejl vi ser flest begå - nemlig at skrive en mangelfuld ansøgning til udlejerne. Ansøgningen er noget af det vigtigste i boligjagten, da det er den, du skal bruge for til at ‘sælge’ dig selv. Det er her du skal skabe opmærksomhed og vise hvorfor du vil være det bedste valg af roommate.
Vi ser tit at brugere blot skriver: “Hej. Er værelset stadig ledigt?” eller “Hej. Jeg er interesseret. Må jeg komme og se værelset?” Med sådan en ansøgning er det de færreste, som vil få svar. Det er alt for banalt og upersonligt. En god ansøgning skal nemlig rumme personlighed. Og hvordan gør man så en ansøgning personlig? Jo, det gør man ved at skrive om de ting, som gør dig til dig. Det er disse ting, som gør, at udlejerne kan danne et billede af hvem du er, og kan se hvorfor du måske er det oplagte valg.
2. Standardbeskeden
Copy/paste beskeden er endnu en klassiker. Det kan tage lang tid at skrive en ansøgning, så hvorfor ikke bare kopiere den du lige har sendt. Den var jo god nok… Eller var den?
Når du kontakter udlejerne, er det ikke nok at skrive hvem du er, du skal også vise at du oprigtigt er interesseret i lige netop denne bolig.
Det er alt for nemt at se hvornår en besked er en standardbesked, og er der noget udlejerne hader, så er det standardbeskeder. De skal kunne se, at du skriver til dem med en seriøs interesse, og at der er ting i deres annonce, som har gjort, at du bruger tid på at skrive til lige netop dem. Dette viser du ved at referere til nogle af de ting, udlejerne selv skriver i deres annonce. Det er helt i orden at bruge samme skabelon, så længe du tilpasser teksten til den specifikke annonce.
3. Manglende profilbillede og tekst
Ville du invitere en fremmed person ind i dit hjem uden at vide hvordan vedkommende ser ud? Det er nok de færreste, der ville det. Derfor er det en stor fejl ikke at uploade et billede af dig selv til din profil. Når du har sendt en ansøgning til en udlejer, vil udlejeren gerne kunne sætte et ansigt på afsenderen. Uden et billede på profilen, kan det være sværere at relatere til dig og du vil med stor sandsynlighed blive valgt fra til fordel for andre, som har billede på deres profil.
Har du heller ikke udfyldt din profiltekst endnu, er det med at komme i gang. Selvom meget af det, som du skriver i profilen vil være det samme, du kommer ind på i ansøgningen, er det vigtigt for din profils helheds indtryk, at du både har profilbillede og tekst, da det vil få dig til at fremstå som en mere seriøs boligsøgende, end hvis du havde en halvtom profil.
4. Skrevet til for få
Vi ser tit at boligsøgende kun skriver til få udlejere - de 1-3 annoncer de lige fandt til at starte med. Efter de er kontaktet, stopper de med at søge og venter blot på at få svar. Det er dog alt for risikabelt at satse alt på blot 1-3 udlejere, da lejeboligmarkedet er et presset marked, med stor efterspørgsel til ikke lige så stort udbud. Det er ikke sikkert at man finder bolig hos nogle af de første man skriver til, og det kræver typisk tid og effektivitet at finde en bolig. Så når du alligevel har betalt for medlemskabet, kan du lige så godt skrive til så mange udlejere som muligt for at øge chancerne for at finde en bolig hurtigere.
5. Søgt for snævert
Hvem vil ikke bo centralt i København til 3000 kr. om måneden? Det vil alle! Derfor er det også disse annoncer med central placering og billig husleje, som modtager absolut flest henvendelser, og dermed også disse boliger, der er allersværest at få fingrene i.
Alle vil jo gerne have så lav en husleje som muligt og derfor er det ikke underligt at det er de annoncer man skriver til først. Det er der på ingen måde noget galt i heller, for man har jo lov til at være heldig, og blive lige præcis dén som udlejerne vælger. Sådan går det dog ikke de fleste gange og derfor er det en stor fejl at søge for snævert og sætte sig fast på udelukkende at søge boliger med en bestemt lav husleje eller beliggende i et bestemt postnummer. Det er klart, at hverdagen også skal hænge sammen. Der skal være råd til både mad og tøj efter huslejen er betalt, men ved at søge boliger med en husleje på bare 500 kr. eller 1000 kr. over ens umiddelbare ønske, åbner der sig mange flere muligheder op - og muligheder andre ikke søger fordi de stadig kun vil søge boliger med billigere husleje. Husk der også er mulighed for at få boligstøtte når man bor i en lejebolig, så dette kan i sidste ende være med til at nedbringe din husleje til det ønskede niveau.
6. Kun fokus på nye annoncer
Der kommer nye annoncer hver dag, og jo hurtigere man kontakter en udlejer jo større er chancerne for at man finder bolig. Det er i hvert fald tankegangen hos mange, og derfor er manges fokus kun på nye annoncer. Dette er dog en stor fejl. For det er slet ikke sikkert, at en udlejer finder den rette lejer inden for de første par dage, og så sidder de tilbage med en annonce, som har været aktiv i en uge eller to - eller måske endnu længere, men modtager ingen henvendelser fordi det på forhånd antages at den ikke er aktiv grundet “liggetiden”. Undgå at begå samme fejl, og skriv til en udlejer selvom annoncen har ligget længe. Hvis den bliver vist, er den som udgangspunkt stadig ledig.
Opdateret den: 22/04/2020