Artikler om: Er du boligsøgende?

Derfor skal du leje i stedet for købeNår du skal finde ny bolig, har du to muligheder; at leje en bolig eller at købe en bolig.

Nogen ser det som en fordel at købe boligen, mens andre foretrækker at leje.
I denne artikel kan du få et overblik over hvilke fordele der ved henholdsvis at køb og leje bolig.

Fordele ved køb af bolig- Ingen husleje! Dine penge bliver ikke "smidt ud af vinduet". Når du køber en bolig, tager du ofte et boliglån, da langt de færreste har til hele udbetalingen af boligen. Dét du hver måned afdrager på dit lån, vil ende som friværdi i boligen, hvilket kan være til gavn for dig.
- Tjen penge! Du kan potentielt få flere penge for boligen når du sælger. Boligmarkedet går op og ned. Køber du din bolig i tider hvor markedet er "nede", og sælger i en periode, hvor boligpriserne er steget, kan du ende med at få mere for boligen end du selv købte den for.
- Ingen tvist med udlejer! Når du selv ejer din bolig, risikerer du ikke at komme i strid med en evt. udlejer.

Der er altså gode fordele ved at købe sin bolig, MEN der er bestemt også mange fordele ved at leje i stedet for!


Fordele ved leje af bolig- Du behøver ikke være millionær! Hvis du er ung eller studerende og pengene ikke gror på træerne, kan det være svært at have råd til at købe en bolig. Derfor er en lejebolig en perfekt mulighed, for at få en skøn bolig uden at ruinere sig selv.
- Bedre fleksibilitet! Ved leje af bolig kan du sige din lejekontrakt op med typisk 1-3 måneders varsel. Du kan altså relativt hurtigt komme ud af en bolig, du ikke ønsker at bo i længere.
- Ingen risiko for store tab! Det kan godt være du kan tjene penge på at købe og sælge en bolig, men du kan sandelig også tabe en masse penge på det. Ved leje har du ikke denne risiko og er ikke afhængig af om boligmarkedet har gode eller dårlige perioder.
- Udlejer betaler! Bor du til leje i en bolig hvor der skal laves nyt tag, vinduerne skal udskiftes, køleskabet går i stykker, så er det din udlejer, der skal betale udgiften til dette. Du som lejer kan derfor spare en masse penge, ved at leje og ikke stå til ansvar for de mange udgifter, der kan være ved at eje en bolig.
- Få boligstøtte! Når du lejer en bolig, har du mulighed for at søge om boligstøtte. Dette er en offentlig ydelse, der kan hjælpe dig, som har en lavere indkomst (f.eks. studerende) med at have råd til huslejen. Alt efter huslejens størrelse og husholdningens samlede indkomst, kan man få op til 1.000 kr. hver måned i boligstøtte.


Det er selvfølgelig meget individuelt hvordan man vurderer fordelene, og det kommer meget an på hvor man er i livet. Som udgangspunkt, taget alle omkostninger i betragtning, kan det ikke betale sig at købe en bolig, hvis du ikke skal bo der mere end 5 år. Så er du ung og studerende er det klart lejeboligen, der har flest fordele. Måske flytter du til en by for at studere. Hvis du ikke har planer om at blive boende efter din studietid, er det en klar fordel at finde en lejebolig til studietiden, og så kan du altid købe senere hen i livet, når du er mere etableret og ved præcis hvor du vil slå dig ned henne.

Opdateret den: 13/03/2020