Artikler om: Er du boligsøgende?

Flytte hjemmefra guide og liste



Mange af tingene skal du dog huske at gøre hver gang, du flytter. Listen indeholder alle de ting, du skal huske at gøre, når du flytter hjemmefra og hvordan du får dem alle klaret. Når du har klaret det hele, så er du klar til at leve lykkeligt i din nye bolig!

Du skal huske at..
.. flytte adresse på folkeregisteret
.. flytte postadresse hos Post Danmark
.. finde en ny læge i nærheden af din nye bolig
.. finde en ny tandlæge i nærheden af din nye bolig
.. finde en forsikring
.. søge boligstøtte
.. søge udeboende SU, hvis du er studerende
.. tilmelde dig licens
.. købe internet og TV pakke (hvis nødvendigt)
.. meddele adresseændring til dit arbejde, blodbanken, fritidsaktiviteter, abonnementer til magasiner osv.
.. flytte filial for din bank

Flytte adresse på folkeregisteret



Det første, og noget af det vigtigste, du skal gøre, er at flytte din adresse på folkeregisteret. Det er meget vigtigt, du husker at gøre det, da du skal meddele din flytning senest 5 dage efter, du er flyttet. Ofte kan du allerede meddele din flytning op til 4 uger før, du flytter. Du meddeler din flytning inde på borger.dk.

Flytte postadresse hos Post Danmark



Udover at flytte din adresse på folkeregisteret, skal du også huske at give Post Danmark besked om din nye adresse. Gå ind på Post Danmarks hjemmeside, gå til log in, og log ind på ePosthuset med dit NemID. Det er meget simpelt, og vil ikke tage dig lang tid, men det er vigtigt, at du husker at gøre det, så de kan omadresserer de breve, pakker, magasiner, aviser osv. der måske stadig vil blive tilsendt din gamle adresse i det først stykke tid. 

Finde en ny læge i nærheden af din nye bolig



Når du er inde og meddeler adresseændring på borger.dk, beder den dig også om at finde en ny læge, hvis du flytter til en ny by eller kommune. Det kan være en god idé lige at google, de læger, der kommer frem for at se deres hjemmeside og måske også et billede af lægen. Men ellers ville jeg anbefale dig, bare at finde den læge, der er tættest på din nye bolig. 

Finde en ny tandlæge i nærheden af din nye bolig



Hvis du flytter langt væk fra din nuværende bopæl kan det være en god idé også at skifte tandlæge, så du ikke skal ud på en længere rejse, hver gang, du skal til tandlægen. Du kan simpelthen bare søge på google og ringe til den tandlæge, du ønsker, for at høre, om de har plads til dig. 

Finde en forsikring



Hvis du er under 21 kan det være, du stadig er dækket af dine forældres forsikring, så snak med dem, inden du finder og køber en forsikring. Der er store forskelle på forsikringerne, og du skal derfor være vågen, når du undersøger det. Det kan være en god idé at sidde sammen med en anden og gøre det (fx dine forældre eller en ven/veninde), så I sammen kan prøve at gennemskue, hvor meget forsikring du får for pengene. 

Du skal som udgangspunkt have en indboforsikring, ulykkesforsikring og eventuelt en rejseforsikring. 

Søge boligstøtte



Boligstøtten er smart at søge, da det er en ekstra indkomst for dig, hvis kommunen vurderer, at din husleje et væsentlig større end din indkomst. Du skal søge om boligstøtte hos din kommune, og der er visse regler for, hvor meget du kan få, alt efter hvor meget du tjener og hvor meget du betaler i husleje. Du kan få helt op til 985 kr. i boligstøtte, så det er værd at undersøge. 

Søge udeboende SU, hvis du er studerende



Hvis du flytter hjemmefra skal du huske at søge om udeboende SU, da du før kun fik hjemmeboende SU. Du skal søge om SU på su.dk, og det er herefter din kommune, der bearbejder din sag.

Tilmelde dig licens



Når du nu flytter hjemmefra, skal du huske at tilmelde dig licens, som du kan gøre på dr.dk. Licens skal du betale, hvis du har en radio, et TV, en smartphone eller anden teknologi, der kan/er tilknyttet internettet. Hvis du bor sammen med en roommate, skal I begge betale licens, da I ikke er et par eller i familie. 

Købe Internet og TV pakke (hvis nødvendigt)



Hvis du har fundet en bolig, hvor TV eller Internet ikke er inkluderet i din husleje, så skal du huske også at finde en TV-pakke og købe noget Internet. Det er nemmest at købe dette, når du er flytte ind i boligen, men så står du måske nogle dage uden Internet eller TV, så det skal du lige være opmærksom på  

Meddele adresseændring til dit arbejde, blodbanken, fritidsinteresser, abonnementer til magasiner, aviser osv.



Hvis du tilmeldt nogle ting med din adresse, skal du huske at give dem besked om din nye adresse. Det kan fx være dit arbejde, din fritidsinteresse, dit bladabonnement eller hvis du giver blod til blodbanken en gang i mellem. Det kan også være din tandlæge, hvis du ikke vælger at finde en ny. Husk, at dit arbejde ofte har ret til at kende din nuværende adresse, og at du derfor ikke må holde det hemmeligt for dem. 

Flytte filial for din bank



Hvis du flytter langt væk, kan det være en god idé også at give din bank besked om, at du gerne vil være tilknyttet en anden filial, end den du er tilknyttet nu. Du skal bruge din filial, hvis du f.eks. skal have et møde med din bank om lån eller lign.

Held og lykke med din nye bolig!

Jeg håber denne liste vil gøre det lettere for dig at holde styr, på alt det, du skal huske, når du flytter. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer er du meget velkommen til at skrive til os på [[email protected]](/cdn-cgi/l/email-protection#dfacaaafafb0adab9fb9b6b1bbadb0b0b2b2beabbaf1bbb4e08caabdb5babcabe294b0b2b2bab1abbeadfaedefabb6b3faedefbeadabb6b4b3baadb1ba)

Opdateret den: 25/02/2020