Find rundt i junglen på kollegiemarkedet
Boligmarkedet i Danmarks studiebyer har de sidste par år været presset med stor efterspørgsel og lavt udbud, som har ledt til tårnhøje kvadratmeterpriser. Specielt for studerende med begrænsede midler kan jagten på en bolig virke uoverskuelig og ikke mindst uretfærdig. Derudover oplever markedet et yderligere pres omkring studietid, da mange unge flytter i forbindelse med studiet.
Resultatet af ovenstående bliver, at mange studerende er nødsaget til bo i boliger, hvor udgifterne i sig selv udgør hele deres SU. Dertil kommer selvsagt mad, tøj, fornøjelser m.m., som altså er penge, de studerende må finde via et studiejob eller et lån, enten i form af et SU-lån, forbrugslån eller hos forældrene.
På Mikonomi.dk har de derfor undersøgt, hvor du får mest kollegieværelse for din SU, så du kan få dig et markedsoverblik.
Find rundt i junglen på kollegiemarkedet
Der findes utallige kollegier i Danmark, hvilket selvsagt kun er positivt for de studerende, da dette giver dem bedre forudsætninger for at finde en lejlighed. Dog er der stor forskel på kvadratmeterprisen på de forskellige kollegier samt, hvad du egentlig får for dine penge.
På Mikonomi.dk har de kigget på, hvilke 20 kollegier der topper i henholdsvis København, Aarhus, Odense og Aalborg. Her har de set på kvadratmeterprisen, afstand til centrum, afstand til offentlig transport samt faciliteter.
Ud fra disse fire kriterier har de udviklet et pointsystem, hvori et kollegium maksimalt kan opnå 40 point i alt - altså 10 point pr. kriterium.
Kollegier i København
Kollegiet, der har opnået flest point i København, og faktisk også i hele undersøgelsen, er Sofiegårdens Kollegium. Kollegiet ligger centralt ud til Christianshavns Kanal og har kun 140 m til Christianshavns Metrostation. På trods af at være så centralt placeret, er kollegiet dog langt fra det dyreste i København. Med en kvadratmeterpris på 102,48 kr., placerer Sofiegårdens Kollegium sig i den billigere ende. Til sammenligning koster Kunstnerkollegiet kun 60 kr. pr. kvadratmeter, hvorimod Signalhuset koster hele 209 kr. pr. kvadratmeter.
Derudover har Sofiegårdens Kollegium opnået det næsthøjeste antal point i faciliteter, kun overgået af Paul Bergsøe Kollegiet. Dette skyldes blandt andet, at de har cykelværksted, fællesvaskeri, motionsrum og meget mere, som sparer de studerende for en del penge.
Top tre kollegier i København:
Sofiegårdens Kollegium (35 point)
Grønjordskollegiet (33 point)
Øresundskollegiet (32 point)
Kollegier i Aarhus
I Aarhus tager Mejlgade Kollegiet, med deres 32 point ud af 40 mulige, førstepladsen. Det er specielt deres centrale placering, der ligger til grund for deres topplacering. Med kun 1200 m til centrum er kollegiet det 6. tætteste på centrum. Et af dets minusser er dog, at kvadratmeterprisen er relativt høj sammenlignet med de resterende 19 kollegier. Denne ligger på 109,95 kr. pr. kvadratmeter, hvor kollegiet på Kalmargade eksempelvis tilbyder en kvadratmeterpris på 80,5 kr.
Top tre kollegier i Aarhus:
Mejlgade Kollegiet (32 point)
Nørreport Kollegiet og Vestergade Kollegiet (31 point)
KFUM og KFUK Kollegiet (30 point)
Kollegier i Aalborg
Vinderen i Aalborg er Kennedy Kollegiet, som ligger meget centralt i Aalborg. Med en kvadratmeterpris på 77,46 kr. ligger kollegiet i den billigere ende i Aalborg. I modsatte ende ligger derimod DSI Nordjysk Handelskollegium, hvor du skal af med hele 122,66 kr. pr. kvadratmeter.
Derudover ligger Kennedy Kollegiet kun 1400 m fra centrum og yderligere kun 150 m fra offentlig transport. På trods af at være meget dyrere, ligger DSI Nordjysk Handelskollegium også længere væk fra både centrum og offentlig transport. Her er der 4000 m til centrum samt 350 m til offentlig transport.
Top tre kollegier i Aalborg:
Kennedy Kollegiet (34 point)
Arbejderbevægelsens Kollegium og Stormgade (32 point)
Seminariebyen (31 point)
Kollegier i Odense
Med 33 point ligger J.B. Winsløwkollegiet i toppen af de 20 undersøgte kollegier i Odense. Kollegiets placering skyldes i høj grad, at det har den billigste kvadratmeterpris i Odense på kun 59,42 kr. Til sammenligning koster 4. Maj Kollegiet næsten tre gange så meget pr. kvadratmeter, og er med en kvadratmeterpris på 164,58 kr. det dyreste.
Foruden ovenstående ligger kollegiet også centralt og tæt på offentlig transport. Yderligere har de opnået relativt høje point på deres faciliteter, idet du blandt andet har fri adgang til et motionscenter, som kan spare dig for det ellers dyre medlemskab i fitness.
Top tre kollegier i Odense:
J.B. Winsløwkollegiet (33 point)
Rasmus Rask Kollegiet (32 point)
Slotsgadekollegiet, Hans Tausenkollegiet og Skt. Jørgenskollegiet (31 point)
Overordnet set kan der ud fra undersøgelsen konkluderes, at der er stor forskel på kollegierne - både på pris, placering og faciliteter. Det er derfor op til dig at vurdere, hvad du vægter højest. Måske foretrækker du et lille værelse, men med en central placering og mange faciliteter? Eller er du ligeglad med at bo tæt på centrum, men sætter mere pris på et stort værelse, hvor der er plads til at invitere venner og familie på besøg?
Uanset hvad viser denne undersøgelse, at der er et stor spænd i, hvad der tilbydes og til hvilken pris. Det burde derfor være muligt at finde et kollegium, der passer dig og dine behov og ikke mindst et, hvor du føler, du får mest for din SU.
Opdateret den: 25/02/2020