Artikler om: Er du boligsøgende?

Derfor skal du finde en roommate



Et godt råd, når man skal i gang med at søge bolig er at holde alle muligheder og døre åbne! I starten kan det godt være, at et værelse i en delelejlighed ikke lige er sagen, men ved kun at kigge efter lejelejligheder, så lukker du altså døren for rigtig mange gode muligheder. En god mulighed for at finde en bolig er fx at finde en roommate, som allerede har et ledigt værelse i sin lejlighed eller som du måske kan finde en delebolig med. 

Hvorfor skal jeg finde en roommate?



Du får en bedre økonomi
En af de bedste grunde til at finde en roommate er, at man får en billigere husleje og dermed flere penge til sjov. Der er rigtig mange, der vælger at søge efter et værelse på det grundlag, at man ikke har råd til at bo i en bolig alene. Når man som ung, skal til at flytte hjemmefra eller hvis man som studerende heller ikke har så mange penge til rådighed kan det være fordelagtigt at finde et værelse, så man kan få halveret mange af sine omkostninger. Det er jo ikke kun huslejen, som du kan få halveret, men det er også internettet, tv-regningen, licens-regningen og mange af de andre ting, som man betaler for hver måned.

Du får et bedre netværk
Der er også rigtig mange, der vælger at finde en roommate, når de skal flytte til en ny by for at studere. Ved at finde en roommate, har man også en, der kan hjælpe med at finde rundt i byen og få etableret sig på en god måde. Det er også fordelagtigt, at man finder en roommate, da det vil udvide dit netværk og du vil hurtigt finde nogle nye bekendtskaber i den by du flytter til. Men selvom du ikke nødvendigvis flytter til en helt ny by, kan det stadig være godt at få udvidet sit netværk!

Du får færre sure pligter og flere sjove øjeblikke
Det er ikke kun omkostningerne I skal deles om, som roommates. Der er også en anden fordel ved at skulle deles om det meste, når man er roommate – man kan derfor være flere om rengøringen, tøjvask og andre sure pligter, som man gerne ville undgå.

Hvordan finder jeg en roommate?



Når du først har besluttet dig for, at du gerne vil have en roommate kan det måske virke uoverskueligt. For hvordan skal starte og hvordan skal man i det hele taget skal gribe det an? Vi har derfor besvaret nogle af de mest spurgte spørgsmål, så du hurtigt kan komme i gang og finde en roommate på den bedste måde.

Hvor og hvordan skal jeg begynde?
Der er mange måder, du kan finde en roommate på. De fleste vælger at søge på internettet og bruge de online portaler, der er til rådighed og det er også mange gange den måde, hvorpå du hurtigt kan få et godt overblik over hvilke ledige værelser, der er tilgængelige og hvad prisen er på markedet.Når du først har fundet ud af hvor du vil lede efter et ledigt værelse er det vigtigt, at du får lavet en annonce, der vækker opsigt. Den kan du f.eks. lave ved at gøre den personlig eller ved at skrive den på en måde, som mange andre ikke har gjort. Du kan også vælge at sætte den kreativt op med mange billeder og informationer om dig.

Hvad skal jeg gøre, når jeg har fundet en mulig roommate?
Når du har fundet en, hvor du har en god mavefornemmelse og hvor kemien er der, er det vigtigt at I får afstemt hvilke forventninger I har til det, at have en roommate. Det er vigtigt, at I ikke bare tager det forgivet, at I har det på samme måde med f.eks. rengøring, larm, oprydning, gæster og fester. Hvis den ene part er vant til at holde fest hver weekend er det ikke sjovt for den anden, der bare gerne vil slappe af.

Hvad med lejekontrakten?
Som lejer kan du kræve, at din udlejer laver en lejekontrakt til dig. Det er en rigtig god idé at have en lejekontrakt, så I begge to er enige om hvordan det skal forløbe. På den måde vil der heller ikke opstå nogle misforståelser. I lejekontrakten er det vigtigt, at der står informationer omkring husleje, depositum, forudbetalt leje, lejemålets stand ved indflytning og om der er andre særlige forhold, der skal opfyldes imens i bor sammen.

Hvad med huslejen og depositummet?
Det er som regel en god idé at kigge på hvad andre tager for deres værelser i det samme område. Hvis du føler, at den husleje, der er sat på værelset er for høj, så tage en snak med din udlejer og se om I ikke kan forhandle om prisen. Men tænk også på, at mange udlejere sætter prisen efter hvor mange ting man får med. Nogle udlejere vælger at medregne både tv, internet, licens og andre ting med i huslejen. 

Når det kommer til depositummet er det først og fremmest vigtigt, at du først betaler depositummet, når du har fået lejekontrakten og I begge har skrevet under. Det er aldrig en god idé at betale på forskud. Det er også vigtigt at huske, at depositummet og den forudbetalte husleje maksimalt må svare til seks måneder husleje til sammen.

Opdateret den: 25/02/2020