Artikler om: Min roommate og jeg

Hvordan opretholdes privatlivet med en roommate?

"Hvordan kan jeg opretholde mit privatliv, samtidig med at jeg har en roommate?" Dette spørgsmål var der en boligsøgende, der spurgte mig om for nyligt. Du får derfor her 6 gode råd, til hvordan du opretholder dit privatliv, selvom du bor tæt sammen med en roommate.

Alle har ret til et privatlivDit privatliv er noget, der ikke vedkommer andre. Men det kan være svært at vide, hvordan man stadig kan have et privatliv, når man bor tæt på en anden person. Der er forskellige måder, du kan løse det på. Du har altid ret til at være dig selv, og slappe af i dit hjem, og det skal også være muligt, selvom I er to eller flere på få kvadratmeter. 

Måske kommer det helt af sig selv, og måske har I bare fundet jeres helt egen rytme. Måske er det slet ikke et problem for jer, men det kan stadig være rart at have nogle redskaber, der kan hjælpe dig, hvis du på et tidspunkt føler, at du ikke rigtig har tid eller mulighed til at være dig selv, når du er hjemme. For dit privatliv bliver ikke nødvendigvis ødelagt, fordi du finder en roommate.

Metoder til at opretholde privatlivet med roommate_Lukket dør betyder tid alene_

En måde er, at du lukker dig lidt inde på dit værelse. Du kan f.eks. rent fysiske bare lukke døren til dit værelse. Her er det selvfølgelig rigtig vigtigt, du har aftalt med din roommate, at man enten lige banker på, inden man går ind på den andens værelse, eller at man faktisk slet ikke har kontakt med hinanden, når døren til værelset er lukket. 

_Fortæl din roommate om dit behov for lidt privatliv_

Det er også en rigtig god idé, at du fortæller din roommate, at du har brug for noget tid alene en gang i mellem, og at du ville blive rigtig glad, hvis han/hun ville respektere dette. Det kan fx være at din roommate altid er hjemme, og at du derfor aldrig er alene hjemme i lejligheden. Så vil det være oplagt at fortæller din roommate, at du har brug for noget tid alene en gang i mellem, og derfor sommetider lukker døren til dit værelse. 

_Lav aftaler om gæster_

Derudover er det også en god idé at aftale, hvor tit man må have gæster på besøg. Spørg altid din roommate, inden du inviterer gæster over. Så er den anden part også forberedt på at der kommer gæster, og han/hun kan få afsluttet sine gøremål inden gæsterne kommer. 

_Luk lejlighedens støj ude_

En anden helt konkret måde, du kan lukke dig lidt inde på og lukke støjen ude, er ved bare at sidde på dit værelse med dine høretelefoner på, se en film på din computer, høre noget musik, lytte til en lydbog eller noget helt fjerde. På den måde, får du lukket resten af lejlighedens støj lidt ude, og du får noget mere privatliv. 

_Alenetid på bestemte tidspunkter_

Du og din roommate kan også aftale, at der simpelthen er tidspunkter i løbet af dagen, hvor I begge bare er stille og ikke skal snakke om en hel masse ting. Det kan fx være om morgen, lige når man kommer hjem fra skole eller arbejde, eller efter aftensmad. Det behøver ikke være hver dag, men måske en gang i mellem, så man ikke er bange for at forlade værelset i frygten for at blive ”fanget” af sin roommate, der vil snakke. 

_Private ting skal ind på værelset_

Sørg for at fx computer, PlayStation osv. er noget, man spiller og har stående inde på sit værelse. Den ene kan hurtigt komme til at overtage stuen, hvis der står en play station, som man gerne vil spille på hele tiden. Når den står inde på værelset, så er det lidt lettere for den anden også at bruge resten af lejligheden, når der bliver spillet PlayStation. Som udgangspunkt skal jeres fælles arealer også kun være til ting, som I kan gøre fælles, eller når den ene af jer har gæster. Det vil sige, at alle jeres private ting (såsom computer) skal være inde på jeres værelse, så I på den måde også får tingene lidt adskilt fra hinanden.

Opdateret den: 31/01/2020