Artikler om: Min roommate og jeg

Hvordan får du et bofællesskab til at fungereSom et nyt bofællesskab, kan det være svært at få en hverdag med rutiner op og køre uden konflikter, hvis ikke der i forvejen er lavet aftaler for hverdagen mellem bofællesskabets medlemmer.

Få her de 3 bedste råd til hvordan man får et bofælleskab til at fungereKommunikation
Uanset om I kender hinanden i forvejen eller er helt fremmede, kan det være svært at flytte sammen og skulle få en hverdag til at fungere sammen. For selv om I har hvert jeres værelse og liv, er I bofæller, som deler boligens fællesområder. Så for at undgå konflikter om f.eks. renlighed, oprydning, hyppigheden af besøg og lignende, er det nødvendigt at snakke sammen og aftale rammerne for hvordan hverdagen i bofællesskabet skal foregå. Forventningsafstemmer I ikke og gør det klart hvordan regler og rammer for bofællesskabet skal være, vil der alt for nemt opstå unødvendig irritation og evt. konflikt over en opvask som ikke er taget eller hvorfor der ikke er andre, der rengør badeværelset. Så det vigtigste for at få et bofællesskab til at fungere, er at tale sammen. Tal sammen inden i flytter sammen, hvor I aftaler rammerne, og tal sammen løbende hvis/når I støder på udfordringer. 

Hav faste aftaler
I forlængelse af ovenstående råd om at I skal sørge for at kommunikere sammen, er det en rigtig god idé hvis I fra start af får lavet klare planer og aftaler om hvordan rengørringen foregår og hvordan fællesområder holdes. Hav gerne lavet et rengørringsskema, som klart giver overblik over hvad der skal rengøres hvornår. Hav også gerne et rotationssystem så I på skift står for rengørringen fra uge til uge, så der ikke er nogen tvivl om hvem, der står for rengørring af fællesområder på noget tidspunkt. 

I kan med fordel også have en månedlig fast overførsel til en fælleskonto, som går til indkøb af toiletpapir, krydderier, rengøringsmidler osv. som er alle de ting alle i husholdningen bruger. Ved at gøre dette undgår i konflikter om, at den samme person altid køber ind til fælles brug uden at andre bidrager, eller diskutioner om hvem der har bidraget mest til fælleskøbene og hvor meget andre skylder. Ved at alle hver måned indbetaler lige meget, er det ligegyldigt hvem der køber toiletpapir, da det er alles penge, som bruges og der behøves ikke at laves regnskab.

Lav ting sammen
Sørg for at I udover at være bofæller også hygger jer sammen. Hvis I udelukkende er bofæller og jeres kommunikation kun går på hvem der gør rent og hvem der går ud med skraldet, kan det hurtigt blive anstrengende at bo sammen. Så sørg for også at lave sociale ting sammen, som at spise middag en gang i mellem, se en film sammen, spille et spil. I behøver ikke at være bedste venner eller venner overhovedet, bare dét at I har noget socialt samværd en gang i mellem vil gøre sammenholdet bedre, og hverdagen nemmere.

Opdateret den: 31/01/2020