Artikler om: Min roommate og jeg

Guide: Sådan får du et godt forhold til din roommate

I har mødt hinanden og nu skal I bo sammen. Det bliver super godt tænker I begge to. Vi har god kemi, tænker ens, har ens interesser, er samme type, har samme ideer og holdning – what could possibly go wrong? Hvad er det værste der kan ske? At I flytter fra hinanden, og det er ret ufedt og bøvlet. Det et stort ønske hos mange mennesker som bor sammen som roommates, at det kommer til at gå godt. Derfor kommer her en guide til hvordan I kan gøre jeres for at facilitere den gode kommunikation mellem jer. Du kan også læse om hvordan konflikter kan håndteres.

Tips til god kommunikation - spørgsmål I kan stille hinanden

Hvilke regler skal vi have omkring de praktiske opgaver? (oprydning, madlavning, rengøring mv.)
Hvilke aftaler skal vi lave omkring fællesudgifter og andre økonomiske poster?
Hvordan løser vi det, hvis vi kommer til at gøre noget, der irriterer den anden?
Samvær vs. alenetid – hvad er dine behov?
Hvad gør vi hvis en af os kommer til at larme for meget?
Fester og gæster – kan vi lave nogle gode aftaler på forhånd?
Overnattende gæster – hvor ofte er det okay?
Kan en kæreste/mor/lillebror/kat flytte ind og nærmest bo der også? Skal vedkommende så betale husleje?
Skal vi have et fast møde fx hver måned, hvor vi taler om hvad der fungerer godt og hvor der er plads til forbedringer?

Guide: Håndtering af konflikter med roommate

Vi ved alle godt, at der kan opstå uoverensstemmelser mellem mennesker, og vi aftaler at vi nok skal klare det. Alligevel er det hamrende svært at håndtere situationerne, når de opstår. ”Skal jeg sige noget? Nej jeg vil hellere være large, gider ikke gøre et stort nummer ud af det”. Det virker som en god beslutning, men frustrationerne kan virkelig bygge sig op, sommetider uden vi selv er helt klar over hvor slemt det er.
Kort fortalt kan det være en rigtig god idé, at sætte en ramme omkring en tryg, tydelig og god dialog mellem jer.

Tips til at klare en uoverensstemmelse bedst muligt:

Bliv i egen sandkasse – når du er irriteret, kan du komme til at være ironisk eller nedladende. I stedet skal du øve dig på at blive på egen banehalvdel. Fortæl hvordan det ser ud for dig, hvordan du har det, og hvordan verden ser ud set fra din ”sandkasse”

Find et godt tidspunkt – det kan være svært at tage en dialog om noget svært, hvis man er meget træt, er på vej ud af døren, eller har en durumrulle i munden. Derfor kan du vise respekt ved at invitere til en samtale, hvor du spørger din roommate hvornår I kan tale sammen om et problem, som du har brug for I får løst

Styr dine følelser – det er lettere sagt end gjort. Hemmeligheden er at sige fra i god nok tid. Har du meget længe været sur over gammel opvask, g-strenge på badeværelsesgulvet, tomme toiletpapirsruller mm., desto sværere bliver det for dig, at styre følelserne. Sig til i god tid, få en dialog hurtigst muligt.

Lyt og prøv at forstå din roommate – selvom du er frustreret eller føler dig angrebet, så forsøg at lade din roommate få luft og taletid. Det vil stille dig bedre i forhandlingen om løsningen, som kommer bagefter. Ofte udvikler dialog sig til noget ukonstruktivt, hvis der kun er plads til den ene persons perspektiv. Selvom du er uenig, har du ikke patent på sandheden. Der er flere oplevelser af situationer og verden, og konflikthåndtering handler om at lade andres oplevelse få plads, og ikke forsøge at overbevise andre om at de skal acceptere dine egne perspektiver.

At finde løsninger – stil nysgerrige spørgsmål til hvordan I skal gøre fremadrettet. Læg problemet ud mellem jer, og vær fælles om en løsning, brug ”hvordan gør vi” retorik. Når I skal bibeholde en god dialog om udfordringerne, er I nød til at løse dem sammen. Det sker ikke, hvis en af jer prøver at styre den anden. Til gengæld skal I begge være åbne overfor den andens løsningsforslag, og måske endda være villige til at prøve det af.

Rigtig god fornøjelse med dialogen!

Artiklen er leveret af Julie Aasbjerg Andersen fra
Mentaltoverskud

Opdateret den: 18/11/2022