Artikler om: Er du udlejer?

Sådan fastsætter du huslejen for dit værelseEn af de første ting, man skal finde ud af, når man vil udleje sit værelse, er hvad huslejen skal være. Hvor meget kan man tillade sig at tage for værelset? Hvor meget kan man tage i leje for sine møbler? Og hvad sker der, hvis ens roommate eller lejer vælger at klage til huslejenævnet?

Fastsættelse af husleje kan være rigtig svært, da der er forskellige ting, man skal tage højde for. Lejeloven siger som sådan ikke noget helt præcist om fastsættelse af husleje, og det er derfor meget svært for udlejere at fastsætte den helt rigtig husleje. 

Hvad siger lejeloven om fastsættelse af husleje?Reglerne om fastsættelse af husleje for værelse, der er en del af udlejers egen bolig – accessorisk værelse.

Når du udlejer et værelse, der er en del af din egen bolig, kalder man det i lejeloven for et accessorisk værelse. Lejen for disse værelser skal sættes efter en vurdering af værelsets (også kaldet det lejedes) værdi.

Sammenlign med andre værelser i området

Når du skal finde værelsets værdi, skal du sammenligne dit værelse med de andre værelser i det kvarter eller område, du bor i. Her skal du tage hensyn til værelsets beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand. Det vil sige, at du helst skal finde så mange værelser i dit område, der ligner dit eget, og se hvad der bliver taget for dem. 

Du kan prøve at spørge huslejenævnet i din kommune, om de vil oplyse dig, hvad gennemsnitshuslejen, for værelser som dit, er i kommunen. Dermed kan du være sikker på, at du får lagt huslejen i det rigtige niveau. Det er dog forskelligt, hvorvidt de enkelte huslejenævn har mulighed for at give dig disse oplysninger. 

Forbrugsudgifter inkluderes i huslejen

Udover grundlejen kommer der også udgifter til varme, vand og el oveni, hvilket du skal inkludere i den faste husleje, du opkræver fra din roommate/lejer. Det er ikke noget, du særskilt kan få indbetalt – kun hvis det er det præcise beløb, og at der efterfølgende ikke kommer flere regninger. Det vil sige, at du hele tiden skulle afmåle, hvor meget strøm, vand eller varme I har forbrugt og opkræve det måned for måned. Her er det lettere at inkludere et a conto beløb i huslejen og efterfølgende gøre det hele op. Det er den metode, langt de fleste benytter sig af, og hvis du selv lejer lejligheden, vil du formentlig også opleve, at din udlejer gør det på denne måde. 

Lejen for møblerLigesom der som sådan ikke findes regler for hvor meget, du må tage i husleje for dit værelse, findes der heller ikke nogle regler for hvor meget, du må tage i leje for de møbler, der står på værelset. Sørg derfor for at være realistisk omkring fastsættelse af møblernes lejepris, da en alt for høj leje for møblerne kan få din roommate/lejer til at reagere og klage til Huslejenævnet. Spørg dig selv, hvad du ville betale for møblerne, hvis det var dig, der lejede dem.

Som udgangspunkt skal det egentlig bare være et symbolsk beløb, du tager for møblerne, da det igen er meget svært at vurdere hvor meget møblerne er værd – hellere være på den sikre side, så du ikke skal tilbagebetale pengene igen senere hen. 

Du kan ikke tage leje for de møbler, der er i resten af lejligheden. Du skal tage udgangspunkt i de møbler, der står på det værelse, du udlejer. 

Hvis lejer klager til huslejenævnetHvis din roommate vælger at klage til huslejenævnet, da han/hun mener at huslejen er for høj, vil huslejenævnet gå ind og vurdere, om du har sat huslejen for værelset rigtigt. De vil derfor lave vurderingen af værelsets værdi ved at sammenligne dit værelse med de andre værelser i området, hvor de også tager hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand. I langt de fleste tilfælde, hvor lejer klager til huslejenævnet, får lejeren medhold og udlejeren må regulere lejen. Hvis lejer vælger at klage til huslejenævnet indenfor det første år af lejeperioden, og han/hun får medhold i sin sag, skal udlejeren tilbagebetale for hele lejeperioden og ikke kun regulere lejen for den fremtidige lejeperiode.

Læs mere om reglerne for fastsættelse af husleje

Hvis du vil læse mere, om hvad lejeloven siger på dette område, skal du kigge på §47 og her især stk. 2, da huslejen for accessoriske værelser reguleres under denne paragraf. Vær opmærksom på, at der er andre regler for hvordan man fastsætter huslejen for fx en hel lejlighed, et hus eller et værelse i en bolig, der ikke er en del af udlejeres (din) egen bolig.

Fik du noget ud af det?Jeg håber at denne guide hjælper dig til at fastsætte den rigtig husleje for dit værelse. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til mine artikler er du mere end velkommen til at sende os en e-mail på: [[email protected]](/cdn-cgi/l/email-protection#e1929491918e9395a187888f85938e8e8c8c809584cf858adeb294838b848295dcaa8e8c8c848f958093c4d3d195888dc4d3d1809395888a8d84938f84)

Opdateret den: 25/02/2020